14 Ekim 2013 Pazartesi

Dövme Nedir

Dövmenin TDK’da yer alan açıklaması; deriye iğne ya da benzeri araçlarla uygulanan, içerisine renk içeren maddeler konularak çizilen desen, yazı ya da resimlerdir. Türk Dil Kurumunda bu şekilde açıklanandövme kavramı yeterli düzeyde anlatılamamıştır.
Dövme kavramını biraz daha açacak olursak; insan vücudu üzerine iğneler yardımı ile işlenen, kalıcı dövme, geçici dövme gibi çeşitleri bulunan, renkli, siyah ya da siyah gölgeli gibi renk seçenekleri olan, dövme makineleri aracılığıyla uygulanan motiflerdir. Dövme illaki bir desen ya da bir resimden oluşmak zorunda değildir. Yazı, harf, isim dövmeleri de vardır. Dövme yaptıran insanların çoğu duygularını karşıya tarafa yansıtmak için, kimi de değer verdiği bir şeyi ömür boyu üzerine taşımak amacıyla dövme yaptırma kararı alır. Bilindiği gibi insanların kendilerini ifade etmelerinin en güzel yolu sanattır. Dövme sanatı da bir vücut süsleme sanatı olmakla beraber; kişilere değer verdikleri şeyleri üzerinde taşıma, kendini doğru yansıtabilme imkanı sunmaktadır.
Dövmelerin birbirinden farklı anlamları bulunmaktadır. Dövme anlamları kişilere göre de farklılık gösterebilmektedir. Yaptırmak istediğiniz dövmenin dövme sözlüğündeki anlamından ziyade sizin için taşıdığı anlam önemli olmalıdır. Kalıcı dövmeler vücutta bir ömür boyu yer edindiği için dövme modeli seçimini iyi yapmanız gerekir. Sizi anlatan, sizle bütünleşmiş bir değeri dövme modeli olarak yaptırabileceğiniz gibi tribal desenleri de tercih edebilirsiniz.
Dövme makinesi, dövme iğnesi ve dövme boyasından bahsedecek olursak; dövme makinelerinin ve iğnelerinin paslanmaz çelik olması gerekmektedir. Dövme boyaları ise Dünya Sağlık Örgütünden onaylı ( gerçek dövme boyaları ) olmalıdır.. Bir çok dövme stüdyosunda dolma kalem mürekkebi gibi farklı dövme boyaları kullanılabiliyor. dövme yaptıracak kişilerin buna özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder