30 Ekim 2013 Çarşamba

Dövme Ne Demek?

Dövme Türk Dil Kurumunda “Vücut derisi üzerine iğne vb. sivri bir araçla çizilmek ve içine renk veren maddeler konulmak yoluyla yapılan yazı veya resim.” olarak açıklanır. Dövme sözlükte böyle açıklanırken bu tamamen yeterli olmamaktadır.
Aslında dövme ,bu iş için üretilen cerrahi metal aletler ile vücut için hiçbir sorun teşkil etmeyen boya maddelerin insan vücudu üzerine motif desen figür vb. şekillerde uygulanmasıdır. Diğer bir açıdan sanattır. Dövme , bazen bir harf bir isim bir figür bir desen olarak karşımıza çıkar. Dövme yaptıran kişilerin bunu uygulatma amacı değişik şekillerde karşımıza çıkabilir. İnsanlar bir duygularını ortaya koymak için dövme yaptırıyorken bazen de süs için dövme yaptırabilirler. Amaç ne olursa olsun dövme sanatının insanlık tarihinde çok eskilerden bu yana kendini ifade etme sanatı olarak kullanıldığı kesindir.
Dövmenin yapıldığı aletler tamamen paslanmaz çelikten yapılma ve cerrahi operasyonlara uygun olmalıdır. Dövmede kullanılan iğneler tek sefer için kullanılmalı ve dövmenin yapıldığı aletler gibi paslanmaz çelik olmalı ve cerrahi müdahaleye elverişli olmalıdır. Operasyon sırasında kullanılan potalar ve eldivenler hijyen için yine iğneler gibi tek kullanımlık olmalıdır.
Dövme yaparken kullanılması gereken boyalar Dünya Sağlık Örgütünden (WHO) onay almış daha önce test edilmiş ve kullanılabilir boyalardan seçilmelidir. Bazı kendini dövmeci zanneden kişiler dünya sağlık örgütünün onayladığı boyalar yerine rapido yada dolmakalem mürekkepleri kullanmaktadırlar. Bu tip kişilerden uzak durmanız sağlığınız için çok önemli bir durumdur.
Dövme yaptırırken stüdyonun hijyenine çok dikkat ediniz. Aksi taktirde dövme bölgesinin mikrop kapma ihtimali söz konusu olur. Bu da dövme yaptıracak kişinin sağlığı açısından zararlı bir durum teşkil etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder