12 Ekim 2013 Cumartesi

Avrupa’da Dövme Tarihi

Dövme Avrupa’da tattoo olarak bilinir ve Tahiti’den gelen bir kelimedir. Avrupa’da dövmenin keşfedilmesi Amerika yerlileri aracılığı ile olmuştur. Avrupalılar bu kişiler ile iletişim halinde olunca dövmeyi bulmuş ve uygulamaya başlamışlardır. Dövme yaptıran Amerikalılar ve Polonezyalılarla beraber sonradan diğer ülkelerde dövme uygulamış olan Avrupalılar, ileriki zamanlarda Avrupa ve ABD’de sergi açarak büyük rağbet görmüşlerdir.
Dövme aletinden bahsedecek olursa; ilk elektrikli dövme aleti ABD tarafından meydana getirili. Sürekli yeni dövme modelleri ortaya çıkaran ABD’li dövme sanatçıları dünya çapında rağbet gördü ve birçok ülkede bu desenler uygulanmaya başladı. Çok eskiden ABD’de askere gelenlere ve hükümlülere dövme yapılırdı. Askerden kaçan kişiler bu dövmeler ile tanınır, ya da hükümlüler bu dövmeler ile ayrıştırılırlardı.
Günümüzde böyle uygulamalar kalmamıştır fakat geçmişte uzun bir süre uygulanan bir yöntem olmuştur. Bu dönemlerde dövmeyi en çok kullananlardan bir diğeri de çete üyeleriydi. Özellikle sokak veya motosiklet çeteleri dövmeleri ile bilinirdi. Bir dönem ise dövme hastalık bulaştırdığı gerekçesiyle tamamen yasaklanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder