15 Ekim 2013 Salı

Dövme Kavramı

En çok yaz mevsiminde tercih edilen dövme; vücut süsleme sanatı olarak bilinir. Dövmelerin yansıttığı anlamlar dövme sanatının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Kişiler duygularını ifade edebilmek amacıyla dövme yaptırmakta ve maddi, manevi değerlerini vücutlarında taşıyabilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre ergenlik çağına gelmiş kişilerin %68′inindövme yaptırmayı düşündüğü, istediği ya da yaptırdığı ortaya çıkmaktadır. Dövmenin yalnızca vücudu süslemek amacıyla yaptırılmadığını yukarıda açıklamıştık. Kişiler bir gruba üye olduklarını yansıtmak, yaşlarını, cinsiyetlerini, düşüncelerini, inançlarını göstermek için de dövme sanatını tercih ederler. Dövmenin uygulanış biçimi ülkelere göre farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar genellikle dövme uygulanış tekniğinde, bölgesinde ve şeklinde görülür. Dövmenin hastalık ve kötü ruhları önlediğini düşünen toplulukla da vardır. Bu kişiler dövme sanatını kötü gözlerden, cinlerden korunmak, kötülüklerden sakınmak ve iyi şeyleri davet etmek amacıyla tercih ederler.
Bir sihir niteliğinde olan dövme sanatı bazı toplumlara göre baş ağrısına, romatizmaya, kısırlığa iyi gelmektedir. Bu kişilerce dövme genellikle kasık bölgesine, ağır, burun ve göz bölgesine yaptırılır. Böylece bu bölgelerde meydana gelecek hastalıklardan dövme sayesinde korunmuş olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder